Het is september 2016; ik ben net terug van het eerste opleidingsweekend aan de Academie voor Stembevrijding. Ik ben onder de indruk van de wonderschone eenvoud en diepgang. Ik ben mezelf dankbaar voor deze stap. Het proces dat ik aanging was zeker niet alleen gemakkelijk. Maar deze manier van zingen heeft diepe impact gehad. Ik gun ieder ander een ervaring met stembevrijding.

Vrijuit je stem laten horen

  • Je wil wel graag zingen, maar ooit is jou verteld dat je beter je mond kunt houden, omdat het niet zou klinken?
  • Je voelt vaak een ‘brok’ in je keel, of je keel lijkt dichtgeknepen zodat er nauwelijks geluid uit komt?
  • Je zou graag eens mét en vóór anderen zingen, maar je durft nog niet goed?
  • Je bent juist gewend om te zingen voor publiek, maar ervaart daarbij vaak verkramping of veel spanning?

Stembevrijding helpt om jezelf vrijuit en in contact te laten horen. Dit werkt door in je dagelijkse leven en brengt je in contact met wat in je leeft en graag gehoord wil worden.

Wat is stembevrijding?

Het woord zegt het eigenlijk al heel precies, de weg vrij maken voor de stem die je nog niet van jezelf kende, je authentieke stemgeluid ontdekken, het lied zingen waarvan je nog niet wist dat je het in je had. Je ontdekt hoe je je stem en jouw lied de volle ruimte kunt geven. Dat kan een bevrijdende ervaring zijn.

Bij stembevrijding zing je zonder vooropgesteld plan of uitgeschreven muziek. Er is geen ervaring of techniek nodig. Het heft o.a blokkades op in het gebied van je keel en raakt dat deel waar je met woorden of gedachten niet zo makkelijk bijkomt.

Het kan heel spannend zijn om te zingen in contact met de ander en in contact met dat wat er in jou leeft, maar precies daar ligt de kans op een bevrijdende ervaring. Er zit dus muziek in je zenuwen, in je gepieker, in vreugde, woede, liefde of verdriet.

Cursussen en workshops

Ik geef een aantal keer per jaar cursussen en workshops. De oefeningen zijn laagdrempelig en in al hun eenvoud verdiepend. De cursus of workshop zal zo opgebouwd zijn dat je in veiligheid van alles kunt uitproberen. Je gaat improviserend zingen en ontdekt hoe je ruimte kunt innemen met jouw stem en lied. Je ervaart hoe het is om in zichtbaarheid en in contact met een ander jouw lied te zingen. Ook werken we met bestaand repertoire dat je zelf uitkiest. We zingen samen, in tweetallen en soms alleen voor de groep.

  • De eerstvolgende cursus start in het najaar 2023. Kosten: € 185 voor 5 avonden
  • Een workshop stembevrijding geef ik op zondag 9 juli 2023 . Kosten voor deze dag: € 110,-

Zie AGENDA

Inner singing facilitator

Ik ben als docent verbonden aan de jaaropleiding van http://innersinging.nl van Chantal Goossens. Een opleiding voor coaches, begeleiders, trainers, docenten, die hun deelnemers ook graag via stem en lichaamsbewustzijn willen begeleiden naar authenticiteit, contact en een groter gevoel van welzijn. In 5 weekenden leer je je eigen vrije stem kennen en ook hoe het is om de met de stem van de ander te werken.

Individuele sessies Stembevrijding of Lied-interpretatie

Tijdens een individuele sessie werken we ongeveer een uur. We kijken wat zich aandient en wat je wilt onderzoeken. Er kan een specifieke leervraag zijn, of nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van jouw stem. Ik laat je via oefeningen kennismaken met de ruimere klank van jouw stem. Als je wilt kun je ook een bestaand lied meenemen waarmee we aan de slag gaan.

Kosten: € 90 (voor ZZPers ex. BTW) Bij afname van 3 sessies geef ik een korting van 10%.

Reacties

“Wat een ontzettend fijne sessie was het. Bijzonder om te beleven wat het zingen van simpele klanken met je doet. De oefeningen waren ontspannend en spannend tegelijk en maakten veel bij me los. Het voelde heel fijn en bevrijdend om mijn eigen stem te onderzoeken en de ruimte te geven. Een absolute aanrader!”

 “Stembevrijding bij Agnes gaat veel verder dan stem bevrijden. De cursus van haar heeft mij in acht lessen weer meer bij mezelf gebracht. Vooral niet na denken maar laten komen wat er komt. Angst en plaatjes loslaten. Alles mag er zijn en ja dus ook je stem (waarvan ik dacht dat ie vals was.) Als je dichtbij jezelf blijft is ieder lied prachtig. Echt waar! Agnes is een prettige en fijne docent. Vriendelijk, uitnodigend en weet waar ze het over heeft. Ze stimuleert je op een prettige manier. Je mag jezelf zijn met al je onzekerheden. Ik had nooit kunnen dromen dat zelfs ik ooit hardop durf te zingen voor een groep. Het is echt waar gebeurd en het voelde nog goed ook!”

“Aangesproken door de verbinding met jezelf had ik mij ingeschreven voor een sessie Stembevrijding. Al vaker had ik in mijn leven te horen gekregen dat ik niet goed kan zingen en mijn eerste vraag bij binnenkomst was dan ook gelijk: je hoeft niet echt te kunnen zingen om hieraan mee te doen toch?  De les was heel sterk opgebouwd, ik voelde mij veilig en ondersteund. Ik had niet verwacht dat ik zo’n bevrijding en ontlading zou vinden. En weet je? Ik kan eigenlijk heel mooi zingen”

“Bijzondere workshop! Agnes heeft de gave om een groep onbekenden binnen anderhalf uur als hechte connecties te laten voelen. Samen ‘zingen’ in een veilige sfeer. Zeker een aanrader!” –